1343 syytä vierailla Nootissa

 

Idänsuhteiden museo Nootti

Idänsuhteiden museo Nootti avautui yleisölle 15.2.2025. Uusi museo luotaa Suomen suhteita Venäjään ja Neuvostoliittoon alkaen Suomen itsenäistymisestä vuonna 1917 aina tähän päivään saakka. Museo kertoo poliittisen historian käännekohdista, kulttuurin ja talouden vaiheista sekä tavallisten ihmisten elämästä.  Idänsuhteiden museo Nootti on ainoa museo, joka kertoo maamme idänsuhteiden tarinan. Nootti tuntee Idän.

Suomen historian käänteet ovat olleet sidoksissa Venäjään ja Neuvostoliittoon. Vuoden 1918 sisällissodan jälkeen maiden väliset suhteet olivat viileät ja kariutuivat täysin 1939 talvisotaan. Jatkosodan jälkeen 1944 Suomen oli tehtävä ulkopolitiikassaan täyskäännös ja alettava rakentaa ystävyyssuhteita itänaapuriin.

Suomen ja Neuvostoliiton suhteet sinetöitiin vuonna 1948 solmitulla sopimuksella ystävyydestä, yhteistyöstä ja avunannosta (YYA). Suomessa opittiin olemaan niin hyvin ystäviä, että maailmalla alettiin puhua suomettumisesta. Kylmän sodan aikana kulttuurivaihto oli laajaa ja taloudessa idänkauppa toi vaurautta.

Neuvostoliitto hajosi 1990-luvun alussa ja YYA-sopimus raukesi. Suomi liittyi Euroopan unioniin 1995. Suhteet Venäjään olivat hyvät ja itärajalla oli vilkasta molempiin suuntiin. Krimin miehityksen jälkeen suhteet viilenivät ja jäätyivät kokonaan Venäjän hyökättyä Ukrainaan 2022. Suomi liittyi läntiseen puolustusliitto Natoon 2023 ja samana vuonna itäraja suljettiin henkilöliikenteeltä.

Museon historiaa

Idänsuhteiden museo Nootti on ainoa museo, joka kertoo maamme idänsuhteiden tarinan. Poliittisen historian museona keskittyy suomalaisten ja venäläisten suhteisiin, Neuvostoliittoon ja nykypäivään.

Maiden välisen ystävyyspolitiikan yksi ilmentymä oli Lenin-museon perustaminen Tampereelle vuonna 1946. Museo perustettiin saliin, jossa Lenin ja Stalin olivat tavanneet toisensa ensimmäisen kerran vuonna 1905 pidetyssä bolševikkien salaisessa kokouksessa. Kylmän sodan aikana museo oli yksi idänpolitiikan näyttämöistä.

Museo toimii Tampereen työväentalolla, jossa ovat vierailleet idänpolitiikan napamiehet Leninistä Staliniin ja Kekkosesta Brežneviin. Nootti on elämyksellinen ja ainutlaatuinen museo, joka tuntee Idän. Samassa tilassa toimi vuosina 1946–2024 Lenin-museo.

Kokoelmat ja lahjoitukset

Nootin kokoelmissa on idänsuhteisiin liittyvää aineistoa erityisesti Neuvostoliiton ajalta. Kokoelmiin kerätään esimerkiksi maiden välisen matkailun historiaan liittyvää materiaalia.

Medialle

Teeetkö juttua museosta? Täältä löydät tiedotteet ja vapaasti ladattavat lehdistökuvat sekä museon logon.

Lue lisää

Nootti tuntee Idän. Samassa tilassa toimi vuosina 1946–2024 Lenin-museo.

#nootti
#museonootti